eseu

 

POEM

Soarta cãrtilor este, o stim de la un aproape anonim gramatic latin din sec.III a.Chr.,Terentianus Maurus, la fel de imprevizibilã ca si a oamenilor. Când intri într-o mare bibliotecã, ai un sentiment de vertij fatã de ceea ce se ascunde între acele mii de coperti pe care tu nu le vei deschide niciodatã. Ion Vianu compara odatã aceste spatii misterioase cu un fel de subconstient scriptural al omenirii. Exercitiul pe care vi-l propun porneste de la o bibliografie pe care cu sigurantã nimeni dintre noi nu o mai cerceteazã azi. ªi pe care am gãsit-o, în abstractul ei, dezvãluind poezia cea mai purã. Ca si cum cãrtile acoperite de aceste titluri nici n-ar mai conta. Ele au dispãrut de multe secole din atentia cititorului si n-a mai rãmas, sã spun asa, nici un referent al acestor titluri. Cartea de la care am pornit este Iluminismul Rozicrucian de Frances A.Yates. Asezînd într-o ordine aproape aleatorie titlurile din extraordinara bibliografie a acestei lucrãri, iatã ce minune de poem obtinem;

Steganographia, De umbris idearum, Monas hieroglyphica.
Harmonia mundi.
Palma Triumphalis Miraculorum Ecclesiae Catholicae.
Rosa Florescens.
Pegasus Firmamenti sive Introductio brevis in veterum sapientiam,
quae olin ab Aegyptiis & Persis Magia,
hodie vero a Venerabili Fraternitatae
Roseae Crucis Pansophia recte vocatur.
Cantilenae intellectuales de Phoenice redivivo.
Viridarium chemicum. Atalanta fugiens.
Amphiteatrum Sapientiae Aeternae.
Naometria.
Theatrum Chemicum Britannicum;
Symbola Aurea Duodecim Nation;
Lux in tenebris;
Mysterium Arithmeticum sive Cabalistica et
Philosophica Inventio…
De umbris idearum.
Viatorium,
hoc est de Montes Planetarum Septem.
Articuli adversus mathematicos.
Emblematum Ethico-Politicorum Centuria.
Fortalitium Scientiae. Portus Tranquillitatus.
Speculum Sophicum Rhodo-Stauroticum.
Basilica Chymica;
Silentium post clamores.
Arcana totius naturae secretissimus.

Themis aurea. Verum inventum.
Propaideumata aphoristica. Tripus Aureus.
Utriusque Cosmi Historia.
Hortus palatinus.
Iocus severus!

Nu trebuie sã stii latinã pentru a putea "gusta" un asemenea joc. La propriu si la figurat "hermetic". Este, într-adevãr, un "joc sever", care ne face sã ne gîndim la cât a gîndit umanitatea, cât s-a pãstrat si cât s-a pierdut din aceastã gândire. Poemul sunã barbian în puritatea esentializãrii printr-o limbã azi abia bãnuitã, de nu complet necunoscutã. Faptul cã poti "ghici" sensul unor cuvinte te aruncã într-o zonã de clar-obscur a comunicãrii pe care o tot invocã poetii moderni. Hotãrât lucru, oamenii din veacurile acelea stiau sã-si numeascã, în lungi si complicate titluri, cãrtile folosind la maximum forta inerent poeticã a limbajului. Nu exista un limbaj "stiintific" ci numai unul cu putere. Ca scriitori, nu putem fi decât nostalgici dupã o asemenea limbã pierdutã. Pesemne cã în biblioteca labirinticã a lui Borges sau în cea a mãnãstirii din Numele Trandafirului astfel de cãrti se gãseau. Pesemne cã una dintre aceste cãrti citea melancolicul print Hamlet. Soarta cãrtilor este uneori mai prielnicã meditatiei decât chiar soarta oamenilor. N-am dat traducerea, nici autorii, tocmai pentru a pãstra neîntinatã muzica secretã a cuvintelor. O poezie ivitã dintr-un Sens pe care cuvintele nu si-l mai contin, ci îl alcãtuiesc prin simpla lor alãturare sub lumina unui Timp care s-a troienit, cum zicea poetul, peste ele. Sunt cuvinte de-semantizate de acelasi timp care le schimbã, într-un efect optic bine stiut, culoarea.
Fascinante ca un continent scufundat. La fel de frumoase si de misterioase. Nu vom citi, cu sigurantã, niciodatã aceste cãrti. Ca si milioane de altele, mai vechi sau mai recente! Ceea ce, pentru un cititor împãtimit, va fi întotdeauna prilej de neostoite angoase. Ceea ce ne mai rãmâne de fãcut este, în clipele de gratie, un astfel de joc gratuit. Umbra unor cãrti "ce ar putea sã fie [sã fi fost] si niciodatã nu vor fi" ne urmãreste continuu. ªi din aceastã umbrã se poate desprinde, când spaimele pur intelectuale s-au mai ostoit, un astfel de "poem". Bucurie purã, cum ar fi spus Brâncusi, el însusi rãscolitor al unor asemenea Forme ce pãreau pentru vecie uitate. Este reconfortant sã stii cã asemenea forme existã, chiar accesibile numai ultraspecializatilor.


sus

webdesign: dochia@starpulse.com